Östersunds FK
Sportbladets tips:
(Allt om Östersund nedan – för övriga lag klicka på lagnamnen)
KRÖNIKA
Östersund är inte bara ett poplag – de är på riktigt
Trötta på Östersundshajpen?
Det är inte jag.
Jämtarna stoltserar med en sällsynt hög svansföring – men nykomlingen har också har fog för det.
Bortsett från publika storlag som AIK, MFF, Djurgården och Hammarby är det här den mest omskrivna nykomlingen i allsvenskans historia. Det går inte ens att jämföra med Assyriskas byråkrati-uppflyttning 2005, som ändå renderade i en massproduktion av texter, inslag och reportage.
Östersund har defintivt blivit mediernas kelgris. Allt tack vare ordföranden Daniel Kindbergs totalkompetenta storhetsvansinne, föreningens uppmärksammade kulturprojekt, tränaren Graham Potters lättälskade fotbollsfilosofi och vältaligheten från spelare som Brwa Nouri.
ÖFK har varit så i ropet att fotbollsmagasinet Offside kände sig nödgade att – redan innan de spelat en enda allsvensk match – försöka ta ner jämtarna på jorden med ett granskande reportage. Även Robert Laul, Sportbladets allsvenska nestor, har vid mer än ett tillfälle försökt dämpa hajpen med ett par vassa omdömen.
Jag förstår den instinktiva reflexen att störa sig på en megalomanisk nykomling som omedelbart tror sig kunna utmana om SM-guldet, men jag tycker ändå att ÖFK förtjänar bättre. Östersund är ingen dagsslända utan frukten av ett långsiktigt, målmedvetet arbete. Det finns en struktur, helt enkelt.
Här är tre exempel, alla välkända för den insatte, som visar varför Östersund inte är ett poplag i mängden.
* Graham Potters scoutingnätverk är ett av allsvenskans bästa, även om Östersund snarare värvat inom Sverige än utomlands de senaste åren. ÖFK verkar ha tillgång till helt andra marknader än övriga klubbar – vilket gör att de kan spela en annorlunda typ av fotboll.
* Spelidén, som nästan är fundamentalistisk i sitt krav på en bollhållande fartfotboll, är hyperintressant bortom ytliga omdömen om ”rolig fotboll”. Potter är Sveriges kanske mest innovativa matchcoach och tillför en ny taktisk dimension med ständiga positionsbyten på spelarna.
* Viljan att forma en egen identitet – präglad av kultur, mjuka värden och acceptans – framstår som genuin. Det är inget simpelt PR-trick utan något som verkligen genomsyrar alla nivåer av föreningen. Östersund tror på riktigt att killarna i laget blir bättre människor av teater, dans och bokcirklar – och i förlängningen mer avslappnade och skickligare fotbollsspelare.
Ni märker: Östersund är på riktigt.
KLUBBKOLL
Så tippar Robert Laul
16. Östersund
Jag tycker att Östersund är lite uppskrivna. Jag är också lätt allergisk mot nykomlingar som tror att de kan ta över allsvenskan med ”en egen fotbollsidé”. Jag får kraftiga Ole Mörk-vibbar här. Och allt landar i knäet på Walid Atta som ska hålla ihop försvaret.
Ekonomin
Bulldozern Daniel Kindberg är som bekant inte den slappa, nöjda typen. Ordföranden siktar på att föreningen ska vinna SM-guld, och har dessutom en genomarbetad plan för hur det ska gå till.
När Sportbladet intervjuade honom efter uppflyttningen förklarade Kindberg ur ekonomin ska stärkas.
– Det är ingen hemlighet. Det krävs en hävstångseffekt över tre år där vi ska dubbla vår omsättning. Från 30 till 65 miljoner ungefär. Då utmanar vi om att bli svenska mästare. Det är ingen särskild avancerad hjärngympa eller hjärnkirurgi.
Hur ska det gå till?
– Den största utmaningen ligger inte på laget eller spelarna – den ligger på marknadsgruppen. Hela näringslivet i Östersund och hela Jämtland måste finnas bakom oss. Vi ska också bygga ut arenan (Jämtkraft Arena) så att den tar tio-elva tusen.
Enligt Kindberg måste alltså ÖFK fördubbla såväl kapaciteten på Jämtkraft Arena (där är de på god väg) som föreningens omsättning (inte riktigt lika nära). Han är känd som en nästan sjukligt handlingskraftig person, men det är givetvis en enorm utmaning för Östersund att lyckas expandera kraftigt under en kort tidsrymd.
Startelvan
Så ska Östersund spela
Östersund har inte en betongfast formation, utan flera olika sifferkombinationer som Graham Potter likt en matematiker räknar om under matcherna. 3-4-3, 4-3-3 eller 5-3-2 är de mest vanligt förekommande formationerna. Men det är inte så simpelt som att yttrarna varierar från en låg eller hög utgångspunkt. När Potter signalerar något från bänken kan ÖFK:s mittbackar hejvilt byta plats med innermittfältarna, och forwards med yttrar.
Den röda tråden är att nykomlingarna alldeles oavsett formation spelar ett extremt bollhållande, tekniskt bevandrat och tålmodigt passningsspel.
Största problemet? Östersund spelar en svårutförd fotboll som ställer (för?) höga krav. Tappar de för mycket boll i uppbyggnadsspelet kommer de naturligtvis straffas hårt i allsvenskan.
Så bra är Östersund
Målvakter
Jamal Blackman, Haraldur Björnsson, Aly Keita.
Betyg:
Kommentar: Det blev givetvis rubriker när väldige Jamal Blackman, Chelseas tredjemålvakt, lånades ut till den allsvenska nykomlingen. Ett piggt agerande som visar att Östersunds kontakter i fotbollsvärlden verkligen håller hög klass. Det visar också med önskvärd tydlighet att Graham Potter inte känner sig helt säker med vare sig Aly Keita eller Haraldur Björnsson. Så… vad händer när 22-årige Blackman skickas tillbaka till öarna efter vårsäsongen?
Försvarare
Walid Atta, Douglas Bergqvist, Bobo Sollander, Dennis Widgren, Gabriel Somi, Ronald Mukiibi, Samuel Mensah, Sotirios Papagiannaopoulus..
Betyg:
Kommentar: ÖFK:s spelsystem ställer höga krav på försvararna. Mittbackarna ska utan att gny blixtsnabbt kunna ställa om från trebackslinje till fembackslinje – och det är definitivt inget som sitter i ryggmärgen på den här nivån, även om Östersund alltså kräver det av sina spelare. Nyförvärvet Walid Atta får uppdraget att hålla samman försvarsspelet i det unikt flexibla spelsystemet. Lättare sagt än gjort?
Mittfältare
Sebastian Lundbäck, Monday Samuel, Hosam Aiesh, Ken Sema, Fouad Bachirou, Brwa Nouri, Alex Dyer, Saman Ghoddos.
Betyg:
Kommentar: Med tanke på Graham Potters ständigt varierande spelsystem skulle även yttrarna Jamie Hopcutt och Michael Omoh kunna räknas som mittfältare. Det gör vi inte i den här analysen – ändå har ÖFK ytterligare en handfull spännande namn. PSG-spindeln Fouad Bachirou och symbolspelaren Brwa Nouri har höga krav på sig som eleganta spelfördelare. Det blir naturligtvis svårare i allsvenskan än superettan, men ÖFK kommer inte göra något avkall på sitt tidiga, svåra igångsättande av bollen. Det blir extremt spännande följa. I övrigt då? Bland flera fina namn har nyförvärvet Saman Ghoddos stått ut under försäsongen; en mycket poängstark och flexibel offensiv mittfältare.
Anfallare
Jamie Hopcutt, Emir Smajic, Andrew Stadler, Alhaji Gero, Michael Omoh.
Betyg:
Kommentar: Det är en blandad kompott i anfallsuppsättningen. Två killar, som också dominerade i superettan förra säsongen, är särskilt intressanta. Jamie Hopcutt är precis så snabb och rivig som vi identifierar med de lägre engelska proffsligorna, men utan att göra avkall på den funktionella tekniken. Michael Omoh är den andre. Precis som Hopcutt utgår han ofta från en ytterposition och har fysiska kvaliteter av allsvensk toppklass. Större frågetecken kring mer centrala forwards som Andrew Stadler, Alhaji Gero och Emir Smajic.
Tränare
Graham Potter.
Betyg:
Kommentar: Graham Potter är något helt annat än namnen som brukar virvla runt i den svenska tränarkarusellen. Engelsmannen är något utöver det vanliga. Han har ett scoutingnätverk som vida överträffar många allsvenska toppklubbar. Inte bara det: Potter är taktiskt våghalsig och kräver att spelarna klarar av ständiga formationsbyten. En uppfriskande typ, helt enkelt.
Unga genombrottet
ÖFK är skickliga på scouting, men sämre på att förädla egna produkter till A-lagsspelare. I årets trupp är ynglingarna få. Men… Hosam Aieh, kanske? Finurlig ytter med en relativt brokig karriär. Har dock tuff konkurrens på sin position och får svårt att ta en plats i startelvan.
Succé-köpet
Offensiva mittfältaren Saman Ghoddos har övertygat under försäsongen enligt rapporterna från Jämtland. Kan spela på i princip samtliga offensiva positioner i Graham Potters omväxlande formation, vilket är en förutsättning för ÖFK:s anfallande spelare. Har dessutom varit en garant för poäng de senaste säsongerna i superettan och måste i hela taget betraktas som en mycket klok värvning.
Flopp-köpet
Jamal Blackman lånas in som förstemålvakt någon månad före seriestarten. Det är onekligen en tydlig misstroendeförklaring mot Aly Keita och Haraldur Björnsson. Det känns kortsiktigt och, ja, riskabelt att låna in en ung reservmålvakt fram till sommaren. En 22-åring som när som helst kan kallas tillbaka till Chelsea. Inget ont om Blackman, men situationen är inte optimal.
QUIZ
Testa dig själv: Vad kan du om Östersund? Klicka här!
Klubbfakta
Hemmaarena: Jämtkraft Arena. Tränare: Graham Potter. Svenska Mästare: 0 gånger. Svenska Cupen: 0. Allsvenska säsonger: 0.