GIF Sundsvall
Sportbladets tips:
(Allt om Sundsvall nedan – för övriga lag klicka på lagnamnen)
KRÖNIKA
Silly-succén har förbytts till oro
Det är svårt att föreställa sig glädjescener i Medelpad.
Men Giffarnas silly season gjorde att Sundsvall febrade efter fotboll.
Sen försvann Joakim Nilsson till Elfsborg.
Har euforin förbytts till oro?
Som sportchef i en mindre allsvensk förening handlar det om att släcka bränder. Lösa kriser med högst anspråkslösa medel. Spelartruppen är ett lapptäcke som aldrig blir färdigt, för när som helst kan din viktigaste spelare skeppas till Turkiet, Belgien eller Danmark.
Giffarnas Urban Hagblom har med rätta hyllats under vintern. Med ekonomiska kalkyler som rimmar mer med superettan gav han sig ut på marknaden, visste vad han ville ha – och plockade hem kvalitetsspelare som Kristinn Steindórsson, Stefan Silva och Robin Tranberg. Ett mästerligt lappande som din mormor skulle vara avundsjuk på.
För ett lapptäcke kan vara vackert – präglat av ett skickligt hantverk – men det förblir de facto ett lapptäcke. Saknas en bit blir det ett ganska fult hål.
När spelartruppen framstod som, sett till förutsättningarna, fulländad blev givetvis det där satans täcket (ursäkta den alltmer krystade liknelsen) sönderrivet. Joakim Nilsson, den framtida backgeneralen och egna produkten, såldes till Elfsborg. Den exempellösa optimismen i Sundsvall förbyttes till en försiktig oro. För nu står Giffarna där, ett par veckor före den allsvenska premiären, med en försvarsuppsättning som är alarmerande tunn. Urban Hagblom har fickorna fyllda av feta Nilsson-miljoner, men är pengarna öronmärkta för att stadga upp föreningens alltjämt underutvecklade finanser? Sportchefen har ännu inte hämtat in en ersättare.
Löser Hagblom även den här knipan har väl ingen – som supportrarna krävde under vinterns silly-succé – varit mer värd att adlas.
KLUBBKOLL
Så tippar Robert Laul:
9. Sundsvall
Äntligen dags för Giffarna att bli ett etablerat, allsvenskt lag? Kanske. Men de måste få bättre kontroll på ekonomin. Över tid går det inte att förlita sig på sportchefen Urban Hagbloms fyndvärvningar. Publik och lokala företag måste sluta upp bättre.
Ekonomin
Även om Giffarnas startelva håller allsvensk klass, så gör inte ekonomin det. Föreningen har under ett par års tid kämpat hårt för att eliminera ett negativt eget kapital och över huvud taget håller huvudet över vattenytan. Ledningen får, om ni tillåter en klyscha, vända på kronor och ören för att nå ekonomisk balans. Fastigheter har sålts och utgifter strypts.
I december kröp en olustig historia fram. En hjärtlös människa hade förskingrat GIF Sundsvall på en halv miljon kronor. En ekonomisk smäll som tog hårt på en förening där 500 000 kronor kan vara avgörande om årsrapporten ska visa röda eller svarta siffror. Det säger, tyvärr, ganska mycket om Giffarnas bistra verklighet.
Startelvan
Så ska Sundsvall spela
Giffarnas fotboll är inte bara svårdefinierad, den är dessutom svår att spela. Spelsystemet ställer höga krav på en i ärlighetens namn beskedlig spelartrupp. Ytterbackarna ska kunna äga sina kanter – bomba fram! – då de medvetet felfotade yttrarna ofta centrerar. Målvakter och mittbackar förväntas med sina tiki taka-kunskaper kunna spela sig igenom en hög press med hårt pressade passningar längs backen. De centrala mittfältarna ska vara trygga nog att äga bollinnehavet även mot kvalitetsmässigt överlägset motstånd. Det låter både fåfängt och ogenomförbart – men Sundsvall förverkligade stundtals de högtflygande ambitionerna under delar av 2015. Det var drabbande att följa laget: ena dagen blev Sundsvall brutalt straffade för sitt övermod, för att omgången efter kunna spela ut topplag hemma på Norrporten Arena.
Så bra är Sundsvall
Målvakter
Lloyd Saxton, Tommy Naurin, Jonathan Malmberg.
Betyg:
Kommentar: Giffarna förlängde med förstemålvakten Tommy Naurin. Trotjänaren är en godkänd allsvensk målvakt, men inte mycket mer och pendlar emellanåt kraftigt i prestationerna. Bakom honom finns två osäkra kort i Malmberg och Saxton. Det går inte att komma ifrån att det här är den svagaste lagdelen.
Försvarare
Dennis Olsson, Stefan Ålander, Eric Björkander, Marcus Danielsson, Eric Larsson, Filip Tägtström.
Betyg:
Kommentar: Det är för tunt, helt enkelt. För tillfället finns det bara tre användbara mittbackar: Marcus Danielsson, Stefan Ålander och Robin Tranberg. Ålander, som inte bör vara mer än en nödlösning vid kriser, får en alltför viktig roll och Robin Tranberg är trots allt en omskolad mittfältare. Urban Hagblom fick rikligt betalt för Joakim Nilsson men har ännu inte ersatt mittbacken. Det är säkert klokt att avvakta tills att ett optimalt nyförvärv dyker upp, men också ett vågspel.
Mittfältare
Runar Már Sigurjonsson, Kristinn Steindórsson, Lars Krogh Gerson, Sebastian Rajalakso, Robin Tranberg, Robbin Sellin, Smalj Suljevic, Erik Granat, Granit Buzuku, Amaro Bahtijar.
Betyg:
Kommentar: Sundsvalls sprudlande mittfält övertygade stort förra året, men visst fanns det luckor. Giffarna var överkänsliga för skador och avstängningar, vilket ledde till att yttrar och försvarare emellanåt fick agera centrala mittfältare. Robin Tranberg kommer in som innermittfältsreserv (och mittback) samtidigt som Urban Hagblom lyckades behålla Rúnar Már Sigurjónsson. Men sportchefens finaste skalp är ändå Kristinn Steindórsson. Sellin och Rajalakso i all ära: islänningen är kvalitetsyttern som saknades.
Anfallare
Johan Eklund, Shpetim Hasani, Pa Dibba, Stefan Silva, Peter Wilson.
Betyg:
Kommentar: Här har Sundsvall verkligen steppat upp. Förra säsongen klev de in med en enda anfallsspelare av fin allsvensk kvalitet: Pa Dibba. Nu får han sällskap från start av oerhört nyttige Shpetim Hasani och den annorlunda spelartypen Stefan Silva. Rapporter från Medelpad säger att Hasani har överglänst hajpade Silva under försäsongen, och att veteranen troligen bildar anfallspar med Dibba.
Tränare
Joel Cedergren, Roger Franzén.
Betyg:
Kommentar: Förra året lyckades duon föra ett torftigt material till spelmässigt oväntat höga höjder. Giffarna blandar och ger, men bjuder numera på en extremt hög högstanivå snarare än en stabil lägstanivå. De vågar experimentera med ett offensivt spelsystem, trots att de kanske inte borde. Kudos för det.
Unga genombrottet
Det svärmar inte av unga talanger som likt knotter flockas kring de elva startplatserna. Erik Granat är en av få ungdomar som belönats med speltid under försäsongen. Men det är ingen norrlänning som Giffarna verkar hoppas mest på, utan en flexibel försvarare från skogarna i norra Blekinge. 19-årige Eric Björkander är en ytterback som kan spela på i princip samtliga försvarspositioner. Det kan onekligen behövas i föreningens alltför svaga backuppsättning.
Succé-köpet
I AIK hade han varit en i mängden, i Blåvitt en spännande truppspelare. Men i Sundsvall är Kristinn Steindórsson ett självklart stjärnförvärv, en import som stinker klass. Yttern är en bevisad allsvensk ytter – poängspelare! – som hämtades direkt från MLS och Columbus Crew. Ett köp som signalerar realistiska ambitioner om en topp 10-placering.
Flopp-köpet
Till följande namn medföljer en ordentlig brasklapp: Stefan Silva. Att Sundsvalls kammar hem John Guidettis stekhete Stockholmspolare till Medelpad skapade naturligtvis stora rubriker. Silva är givetvis en spännande spelare, en kreativ och målfarlig ”tia” som definitivt kan explodera. Men eftersom Giffarnas samtliga värvningar får höga betyg, så är väl Silva den som eventuellt kan floppa. 25-åringen är bra, men ser just nu ut att gå bakom Hasani och Dibba i hackordningen.
Fansens röst
Tre frågor till fansen
Mats Jonsson, ordförande, Patronerna.
1. Vad känns bäst inför säsongen?
– Att vi har gjort en väldigt bra silly season. Värvningarna är starkare än på flera år och i toppklass sett till våra förutsättningar. Vi var fått vad vi vill ha, helt enkelt.
2. Vilken är din största oro inför årets säsong?
– Det blev ett tapp med Jocke Nilsson, att han stack. Det är tunt på mittbackssidan, och om Robin Tranberg går ner förlorar vi ett alternativ på innermittfältet. Vi behöver en mittback till. Det låter på Urban Hagblom som att det blir till sommaren – vi får se.
3. Vilken spelare gör succé?
– Kristinn Steindórsson. Han har ett bra CV, gjorde fint i från sig i Halmstad för ett par år sedan. Det lyser liksom av klass kring honom och även om han inte har gjort så mycket väsen av sig under försäsongen så märker man att han är bra.
Klubbfakta
Hemmaarena: Norrporten Arena. Tränare: Joel Cedergren och Roger Franzén. Svenska Mästare: 0 gånger. Svenska Cupen: 0. Allsvenska säsonger: 15.